Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Friday, January 25, 2008

PTD Revision

After browsing the web for some time, i came across this book which i would like to share with our readers. The book entitled 'Kerjaya Sebagai Seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik' was written by a guy whom i assumed to be a so called PTD and you may just click here for more details of the book.

Based on the outline of the book, it describes and explains what PTD is all about in quite an informative manner but rather shallow perspectives. I hope it won't ignites single sided passive acceptance to the readers.

Next, I am not pretty sure whether the author is rather qualified to penned this book since he is in service for a mere four (4) years. Of course we should pause and congratulate him for his effort.

Putting that aside, there is another tips which is quite interesting and more practical from this blog which i reproduce here... (it is a little bit harsh actually);

"PTD. What he f**k??


First thing that would come to your head is probably, a resort somewhere in PD. Or probably a short form for a uncurable disease, hence HIV or AIDS.

Well, none of the above is near to what it is.

Ladies and Gentlemen, the word PTD stands for Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik or when translated, Diplomatic and Administrative Officer.

Right. What is it again?

In the private sector terms, these group of officers would be known as MANAGEMENT and in Government terms, its BOSS. To the politicians however, the right term would be, MACAI.

Every year, a total of 300 PTD's are recruited in the Government service and is compulsory to attend an 11 day course before they are sent to the various 28 Ministries that forms the Government. They basically manage and the respective ministry and run it like your own company.

So why the hell would you want to be a PTD?

First of all, you oughta be lost. Career sense that is. Or just plain stupid.

Second ofcourse, the dire need to be.....a boss! Coz eventually, that's what you'll be. Boss kecik and Boss besar.

Third, is the ticket to Malaysia's over populated Datukship and Tan Sriship. You can ask your friends to start calling you Datuk when you're already a PTD. haha... sick.

So seriously, how do you be a PTD?

Simple.

1.)Log in to the Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (Government Recruitment Agency) and search for PTD recruitment. With a little IT knowledge, fill in the form that is downloadable from the website. Canggiiihhhhhhh......

2.) 2 months down memory lane, an invitation letter for you to sit for the Exam is sent. Advice: don't bother sutdying. Just read your Harian Metro and Utusan Malaysia. Exam will last a whole day from 9.00 a.m. - 5.00 p.m. I must remind the fact that you will have a sense of Dejavu of the whole ambience. SPM.

3.) So you sat for the exam, and somehow you grew a brain over the years. You're then called for a three (3)day assessment centre called PAC (PTD Assessment Centre). This, my dear friends, is called Bullshitting.

For 3 whole days, you...

a.) Pretend to be nice to people and work in groups.
b.) Lie valiantly to the Facilitators (Cause they evaluate your performance)

and
c.) Smile a lot cause there's shit loads of chicks/dicks.

4.) Congratulations, you have reached the final stage of the long awaited process. You're half way into becoming a Government Servant coz you're progress here was determined by your skills of bullshitting. Some of you may be aware of this and some of you, may have just found your ability to Cock and Bull.

Sinfull!

Welcome to the interview. Now remember, you're already a hero (yeah, pigs fly!). But give yourself some credit and pat yourself on the back. Thank you thank you.

So there you are, in a room full of strangers. The competitive edge in you suddenly emerges and you smile to your "competitors" humming "F**k you" coz you suddenly realize, "shit, i want this job!". What hypocrytes!

You're number is called. You walk in to the room. You smile and sit calmly and whisk away that smirk and start bullshitting.

This process is called, "Cock Sucking".

So there you go. 3 easy steps to be a PTD officer. Upon accepting the offer of course and that is if, i mean if you are offered. (60000 people apply every year but only 300 is taken). Point of Information. So you're a hero/heroine. and may go back to your homes and have a Doa Selamat and sacrifice 300 cows for your success.

So there it is ladies and gents.

PTD - Peneraju bangsa dan negara.
"

19 comments:

kawan penulis blog ni said...

Kesian tengok keadaan penulis blog ni menelanjangkan kebodohannya sendiri serta dayus tapi penuh dengan kesombongan dan mempunyai hati yang amat busuk :)

Anonymous said...

Mencurigakan...blog yang diquote cuma ada satu entry sahaja..dan entry tu pun agak terkini..tulis sendiri quote sendiri kaa? jangan la terdesak sangat..

vogue said...

hak3..u're funny man...

mebe its bcoz u did so many times of the dejavu thinglarr...but still cant get enuff of it..

or mebe bcoz u didnt aced enuff wif the bullshitting thingy..(owh, btw, facsilitator didnt do the evaluation brainy....duh!)

owh..perhaps u didnt really know how 2 'cock sucking'...

wateva it is..this blog is entertaining...n so r u...hak3..

Anonymous said...

ntah laa.. penulisan agak kasar.. tapi rasanya itu adalah hakikat bagi beberapa org PTD.. setelah melihat bagaimana proses pemilihan dijalankan dan bagaimana pegawai yang dipilih itu perform dlm dunia kerja sebenar... agak berkadar songsang jika dibuat formula metamatiknye.. ;)

Anonymous said...

Sabar bermaksud tabah menghadapi sesuatu keadaan yang tidak disenangi oleh manusia serta rela menyerah diri kepada Allah dan tidak pernah mengenal putus asa.

Dalam hal ini, sebagai orang islam (saya tak pasti identiti penulis blog ini, sama ada seorang islam/bukan)sifat ini perlu ada.

Oleh yang demikian, penulis blog ini sepatutnya tidak mudah berputus asa dan kecewa kerana dia harus menginsafi bahawa semua yang berlaku adalah daripada ketentuan
Allah.

Oleh yang demikian, beliau perlu tabah menghadapi ujian Allah dengan
reda dan lapang dada. Di samping itu, perlu sentiasa sabar menyelesaikan sesuatu masalah biarpun cara penyelesaiannya
memakan masa yang panjang.

Pangkat dan darjat hanya sementara (tidak akan dibawa sampai ke liang lahat), saya percaya ramai k/tangan awam tidak pernah meletakkan perkara tersebut sebagai faktor utama untuk berkhidmat. Sekian utk. pandangan bernilai kurang RM0.10.

Anonymous said...

"senang sangat" nampaknya nak jadi PTD ek...

pada saya mana2 perkhidmatan pun sama. semua boleh bagi komen dan kritikan tapi biarlah membina dan boleh merubah keadaan kepada yang lebih baik..

kalau cuma komen dan kritik saja umpama anjing menyalak bukit tak gitu?

Anonymous said...

no, it's okay for him to express his feelings of frustration! maybe before he used to apply for PTD post but failed....

suka membaca said...

macam pernah lalui sendiri je proses2 tu.huhu.

Anonymous said...

Senyap sunyi je blog ni sejak2 isu kemasukan PTD ke JPN sejuk2 basi.
Secara ikhlas saya mengaku bahawa saya adalah PTD lantikan tahun 2005 dan ditempatkan di hospital, di bwh kementerian kesihatan. Untuk rekod saya masih M41, kenaikan pangkat kami tidaklah selaju atau secepat yang digembur2kan oleh bloggers lain.
Namun di sini saya ingin memberi sedikit ulasan berdasarkan apa yg saya baca dlm blog ni yg nmpknya begitu bersungguh2 mengutuk PTD.
Di sini saya ingin perincikan mengikut tajuk kecil berikut:-
i. Proses perlantikan PTD
- spt yg diketahui nak jadi PTD kena isi borang SPA di laman web SPA, jika layak akan menduduki exam bertulis, jika lulus kena ikut assessment 3 hari. Jika lepas, baru dipanggil ke intereviu.
Jika berjaya interviu anda akan dilantik sebagai PTD M41 dan akan dipanggil menghadiri kursus orientasi 10 hari. Kemudian proses penempatan akan dibuat ke semua jabatan, agensi dan tempat2 yg mempunyai kekosongan jawatan M41. Selepas enam bulan bekerja anda akan menghadiri kursus berpusat di INTAN bukit kiara selama 6 bulan, sekarang sudah dipanjangkan ke 9 bulan. ni dikira induksi umum utk PTD. selesai kursus anda akan kembali ke tempat kerja asal atau mungkin dipindahkan ke tempat lain, bergantung pada keadaan.
Komen : saya tidak nampak apa yg salah dengan sistem perlantikan ini sehingga seorang blogger tergamak mengatakan seluruh proses ini adalah bullshitting..cock sucking..etc. Prosesnya bukan mudah. Saya hanya berjaya dilantik ke M41 setelah menghadiri interviu kali ke 2. Setahu saya proses perlantikan utk menjawat jawatan lain lebih mudah, sebgi contoh jawatan W (akauntan); isi borang SPA di laman web, jika layak anda dipanggil ke interviu. jika lulus terus dilantik sebagi akauntan W41. Untuk DG, proses perlantikan meliputi exam dan interviu dan kemudian mengikuti latihan KPLI. kemudian jd pegawai pendidikan DG41. kenapa perkara ini tidak disentuh pulak?

ii. Tugas dan tanggungjawab PTD
Secara umumnya tugas PTD adalah pegawai tadbir, maksudnya yg menjaga pentadbiran, sumber manusia, dan lain2 yg tidak termasuk dlm skop kerja skim lain. saya jarang mendengar PTD kena jaga unit IT, or kena ajar student, or kena jaga waran peruntukan/pembayaran, or kena jadi jurutera, rawat pesakit etc. disamping itu jika PTD itu jawatnnya Timbalan Pengarah atau ketua penolong pengarah (kalau di kemnterian jd TSUB or KPSU) beliau juga diberi tugas untuk memantau kerja2 yg dilakukan oleh PTD M44 ke bawah dan juga penjawat skim lain. Sbgi contoh, Timb Pengarah M52 or M54 di hosp bertgjwb ke atas urusan pentadbiran, kewgn, sumber manusia, pembgunan, perolehan, teknologi mklumat, dia kena report pd Pengarah Hosp seorg doktor bertaraf UD54 ke atas. PTD hanya ada di hosp negeri or hosp yg besar. jika tidak urusan pengurusan ini hanya dijalankan oleh pegawai bertaraf EO atau CC shj. Saya berani jamin kebiasaannya pengurusan akan kucar kacir kerana jawatan pentadbir jauh lebih rendah drp jawatan doktor.

Berdasarkan pengalaman saya di hosp ini, tanpa PTD doktor2, pembantu perubatan akan berkuasa penuh dlm urusan pengurusan. EO dan CC tu kena tenyeh je. even akauntan W41 pun takleh nk bgkang. hasilnya? kucar kacir! BPR pun dah start buka fail. perolehan lebih RM100k dibuat rundingan terus, tanpa kelulusan perbendaharaan. pembayaran bil dan invois dibuat walaupun dokumen sokongan tak lgkap. pembelian ubat2 dibuat walaupun stok masih berlambak. alasannya pembekal tu baik dgn doktor2. sudahnya ubat2 tu terpaksa dilupuskan begitu sj sbb dh expired. beribu2 ringgit duit rakyat hangus dlm incinerator. penempatan pegawai dibuat atas dasar sapa baik dgn pengarah, dia dapat. projek pembgunan dijlnkan tanpa pemantauan, sudahnya terbengkalai. bila cek balik kontraktor tetap dibyr sebab nk abiskan peruntukan tahunan. pembelian alat perubatan beribu2 ringgit dibuat tanpa penilaian harga yg betul kerana baik dgn pembekal..kalau ada urusan bawah meja tu tak tau la kan. bila ada PTD, pengarah or doktor tak bleh cross over sgt melainkan PTD tu sendiri terang2 sudah diasingkan/dipulaukan. Biasala bila kita nk betulkan yg salah, ranjaunya terlalu byk. Kemungkinan benda2 salah ni berlaku sebabnye mereka tidak didedahkan dgn pekeliling2, arahan2 dan peraturan2 berkaitan. Memang pun, kalau saya seorang jurutera or peg IT or doktor, apa kejadahnya saya nk baca pekeliling perkhidmatan, pekeliling perbendaharaan, arahan perbendaharaan etc. Tapi kalau dah gatal sgt nk mentadbir, mereka wajib master semua tu! Kalu tidak semua benda akan dibuat tidak selari dgn peraturan semasa. Akhirnya jd penyalahgunaan kuasa. Utk rekod PTD wajib tahu benda2 ni masa mengikuti kursus 6 bulan tu.

Saya nasihatkan kepada pengutuk PTD ni, bawak2la istighfar. Kenapa tak tukaq je profesion jd PTD skim M ni? PTD ni terbuka kepada mana2 graduate univ walaupun apa saja kelulusannya. kerjanya adalah pentadbir. tak mcm J, W, DG, UD(peg perubtn a.k.a doktor), UF(peg farmasi), F..semua tu specialised scheme. hanya yg ada kelulusan berkaitan je boleh apply. kerja mereka bukan pentadbir sebaliknya seorg jurutera, akauntan, pendidik, doktor, pharmacist, peg IT. Jadi buatla kerja mengikut nama jawatn tu sendiri, tak payahla nk seberang jambatan buat kerja pentadbir. kalau nk sgt jaga pentadbiran & pengurusan ni, apply la jadi PTD. Tak payah susah2 mengutuk hanya kerana memikirkan kuasa pentadbiran PTD ini nampak besar.
Fikirkanla...

Pen. Pengarah (perolehan)Hospital

JB said...

kawan aku pernah sampai assesment untuk jawatan ptd ni, dia sangat bagus berpidato dan sangat bijak berdebat serta berkebolehan bercakap dalam bahasa melayu dan inggeris.

tapi sayangnya, dia gagal assesment tu disebabkan dia GEMUK! what the hell???

benci nak mampuih geng PTD ni said...

aku sokong kerana selama ni PTD membolot segala hak-hak EMOLUMEN kakitangan AWAM, kerja baru 5 tahun dah ada yang capai M44, kerja haram TAK PROFESSIONAL, kelulusan SAINS SOSIAL, PENGURUSAN, PERKHIDMATAN AWAM. Kalau nak lanjut degree pun DEGREE biasa tak macam bukan PTD kena pilih yang hebat2 baru dapat BIASISWA

..PTD otak kosong dan tak professional kelulusan SASTERA,SEJARAH,EKONOMI...

Anonymous said...

Kesian jugak penulis PTD Revision ni, mungkin terlalu kecewa tak layak jadi PTD atau duri dalam daging yang seperti melepas anjing tersepit lagaknya...hu...hu...hu...

abangsahar said...

hehe..aku rasa budak yang tulis artikel berapi2 tu sure tak dapat jadi PTD..awal2 lagi kantoi sbb dalam hati busuk!!

bersihkanla hati dan akal fikiran, baru mempu menterjemahkan budi..

Anonymous said...

Saya tak faham kenapa harus melihat dari satu pandangan sahaja? What happenned to those ppl who really want to contribute?? Fight for other schemes as well?

Teman tapi tak mesra said...

hik hik hik...
kelakar la baca pandangan penulis blog ni...

Anonymous said...

i'm confuse..
are you saying the writer of the book that you are reviewing as shallow..or are you talking about yourself?

dude,if u got rejected from joining PTD..work in the private and shut up..
i'm proud working in the private sector..its just,i dont fuck people's up becos people x bother me..like you do..guess the politician are the one running this country..by the way you are telling stuff..good luck with your hatred missions..

Anonymous said...

:) setuju..saya turut bersimpati kepada saudara penulis..mungkinkah ditulis atas kekecewaannya menjadi PTD dan menabur jasa bakti kepada negara. aha..bertaubatlah.

ck said...

confirm penulis ni pernah minta nak jadi PTD tapi gagal kat mana2 stage ni...bercakap mmg senang, cuba try ambik exam tu, tgk boleh lepas ke x...

Anonymous said...

No..d writer not stupid..
Tapi pembongkaran ini perlu kerana M memang mcm tu.
Apa yg dia cuba gambarkan memang btol

Janganla Emo Brade!!!