Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Saturday, November 10, 2007

Mentaliti Presiden PTD

56 merupakan umur bersara wajib bagi pekerja gomen. Sebaik tiba umur tersebut maka wajiblah ianya dibersarakan daripada perkhidmatan awam. Sekalipun menunggu pengumuman umur 'baru' untuk bersara daripada PM yang tak kunjung tiba, maka bila tidak ada pengumuman maka sudah tiba tempoh berehat.

Di dalam banyak kes, KSU yang bersara wajib masih disambung kontraknya. Kontrak ini bukannya diminta tetapi ditawarkan. Samada hendak menerima atau tidak terpulang kepada individu tersebut. Baru-baru ini seorang lagi KSU yang agak dikenali telah pun dibersarakan.

Mengikut ceritanya, KSU ini merupakan seorang yang 'anti kontrak'. Betul juga kata KSU ini, jika dia menerima kontrak, maka ia akan menghalang kemajuan pegawai-pegawai lain. Seharusnya ini juga merupakan semangat yang patut ada pada pegawai-pegawai kanan lain. Ini katanya;

Sebenarnya, saya telah diminta sambung perkhidmatan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Namun, saya merayu kepada beliau supaya tidak menyambung perkhidmatan. Saya rasa adalah wajar bagi pegawai-pegawai muda diberi peluang mengisi jawatan ini. Selama di sini pun, tujuh orang timbalan KSU di bawah saya telah bersara.

Kalau perkhidmatan saya disambung, nanti tujuh lapan orang timbalan KSU juga bersara sebelum saya. Saya berpendapat moral para pegawai wajar dijaga setiap masa. Tambahan lagi, sebagai Presiden Persatuan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD), saya berperanan menjaga kebajikan ahli-ahli, termasuk dalam soal prospek kenaikan pangkat mereka.

Nampak gaya seperti mengambil berat terhadap kebajikan pegawai-pegawai lain untuk kemajuan kerjaya pegawai-pegawai lain. Jika ini iltizamnya, tentu kita bersyukur mendapat KSU yang sebegini prihatin. Semua orang di Kementerian ini tentu tak kisah perlu masuk jam 8.00 pagi walaupun ada pekeliling kerajaan mengatakan adanya waktu anjal, tetapi disebabkan olehnya maka semua orang perlu masuk jam 8.00 pagi dan pulang jam 5.00 petang. Apa tujuannya, kita tidak pasti. Adakah kerana ingin menunjukkan kekuasaan (gaya PTD) kerana telah ada arahan membenarkan waktu anjal.

Bila merujuk dengan lebih teliti kenyataannya, rupa-rupanya KSU ini seolah-olah lebih menitikberatkan mereka yang segolongan dengannya. Moral pegawai yang harus dijaga hanyalah moral pegawai yang segolongan dengannya sahaja. Dia juga menambah lagi bahawa dengan jawatannya selaku Presiden PPTD, prospek kemajuan PTD sahaja yang lebih penting untuk dijaga. Dia lupa bahawa dia adalah juga KSU kepada jawatan-jawatan lain.

Untuk lebih jelas memahami mentaliti golongan ini terhadap skim lain, ini katanya...

Daripada skim gaji pula, kita telah mewujudkan Gred 54 bagi pegawai bukan jurusan Tadbir dan Diplomatik untuk maju di dalam Jabatan Imigresen.

Bagi mereka, jawatan lain boleh maju. Memang benar, tetapi melihat kepada maksudnya ini bermakna jawatan lain dan sebagai contoh dalam Jabatan Imigresen, hanya boleh maju ke Gred 54 sahaja. Jawatan lain yang lebih tinggi akan dikaut oleh golongan PTD dan inilah yang sebenarnya berlaku dan sedang berlaku. Pada golongan PTD ini, Gred 54 sudah menunjukkan kemajuan kepada skim lain dan sebenarnya ia merupakan penghinaan perjawatan yang cukup merisaukan.

Apakah tugasan utama Imigresen dan bayangkan peneraju di Imigresen tidak pun mempunyai pengalaman dengan tugasan Imigresen tetapi mampu menerajui Jabatan tersebut. Demikianlah kerjaya pegawai Imigresen.