Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Tuesday, September 11, 2007

Laporan Audit Negara

Laporan Audit baru-baru ini memang membuka mata kepada mereka yang matanya sengaja ditutup. Laporan tersebut menjadi hangat kerana telah diwar-warkan oleh akhbar-akhbar harian secara berterusan semenjak beberapa hari. Walaupun begitu sebelum ini juga terdapat laporan audit tetapi tidak pula diwar-warkan sebegini rupa.

Menurut laporan tersebut terdapat beberapa kementerian seperti KBS, Kem. Wanita, Kem. Kewangan, Kem. Penerangan serta Kem. Pertanian (seperti yang dinyatakan oleh laporan akhbar) mempunyai kelemahan tertentu di dalam melaksanakan arahan di kementerian masing-masing. Maka berusaha dengan gigihlah Menteri serta KSU berkenaan untuk menyediakan alasan bagi mengelakkan sebarang tindakan dikenakan terhadap mereka.

Walaupun demikian surat pembaca akhbar ini juga harus membuka mata banyak pihak. Perkara ini juga ada yang telah dinyatakan di dalam myjusa ini. Apa yang ingin ditimbulkan oleh pembaca ini ialah perkara dasar dan polisi. Tidak perlu berfikir jauh-jauh dahulu jika perkara asas pun dipandang sebelah mata sahaja. Perkara itu adalah mengenai isu sumber manusia di sektor awam yang selalunya bertumpu kepada Pegawai Tadbir dan Diplomatik (sic) sahaja.

Secara sinis pembaca tersebut telah membangkitkan bahawa walaupun kurang atau tiada kepakaran di dalam sesuatu bidang, golongan PTD (sic) ini terus dilantik menjadi TKSU atau KSU dan menerajui sesuatu organisasi. Ada juga diantara mereka dilantik menjadi Ketua Pengarah bagi organisasi yang tidak selayaknya buat mereka. Rasanya tidak perlulah disebut lagi modal untuk menghalalkan monopoli mereka iaitu 'kerja-kerja pengurusan'. Sepanjang pemahaman mereka pengurusan hanya boleh dibuat oleh PTD (sic) sahaja. Mungkin mereka perlu bertanya Prof. Hamdan Adnan yang menyatakan;

Consumer watchdog Fomca advisor Prof Hamdan Adnan said public fund mismanagement was a hot topic among Malaysians.

“The Anti-Corruption Agency must step in. It is very fishy when officers are allowed to purchase a car jack for RM5,700 when it is only worth RM50,” said Hamdan.

He also wanted to know if the Government would investigate why the Youth and Sports Ministry’s secretary-general had signed off 11 contracts beyond his authority.

Berbalik kepada surat pembaca tadi, akhir sekali beliau juga menyeru agar diadakan audit perjawatan bagi mengurangkan jawatan-jawatan yang tidak perlu di dalam sektor awam dan meletakkan sesuatu jawatan tersebut kepada yang ahli.

Kepada yang kurang jelas, maksudnya secara lebih kurang ialah jangan meletakkan seorang PTD (sic) menjadi Naib Canselor universiti.