Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Tuesday, July 17, 2007

Insiden NURI, PTD dan Luahan Hati Tentera dan orang Awam………..

Sumber Cari.Com. Di olah semula berdasarkan perbualan di forum.

Kita ikuti juga luahan rasa mereka yang MUNGKIN mempunyai hubungkait dengan MINDEF terhadap PTD. Ayat-ayat yang digunakan juga telah diedit supaya tidak terlalu ‘tidak diplomatik’ untuk tujuan penyiaran.

"Kalau tidak silap setakat ini sudah 18 biji NURI telah menjunam jatuh...berpuluh pilot, co-pilot dan penumpang telah terkorban dan mungkin kita akan mendengar lagi insiden seperti ini pada masa akan datang sehinggalah NURI digantikan."Kenapa tidak digantikan sahaja NURI ini? Apakah tiada seorang pun PTD yang berpengalaman di MINDEF berjaya meng’convince’kan pihak pembesar MINDEF untuk menukar NURI? Dimanakah sumbangan kepakaran-kepakaran PTD di MINDEF yang dikatakan terpilih untuk menjawat jawatan utama sektor awam ini bagi meyakinkan pihak tertentu untuk membeli helicopter baru menggantikan NURI? “Adakah setelah membuat lawatan sambil belajar PTD ke Bukit Tinggi dengan menaiki NURI dalam cuaca yang buruk barulah PTD akan buka mata untuk menukar NURI?”

"Mungkin juga untuk menjimatkan peruntukan, segala cadangan oleh Top Bras General yang berpengalaman, berkemahiran dan berpengetahuan diketepikan lantas mengarahkan supaya NURI yang ada 'disolek' untuk menyerlahkan 'keremajaannya' sehinggakan seorang Singaporean yang melawat airport military di kuantan terpegun bila mendapati Nuri di depannya lebih menarik dan menyakinkan daripada Super Puma yang dimiliki Singapura". "Tetapi wajarkah alasan tersebut digunakan sehingga sanggup menggadai nyawa askar-askar kita? Jangan hanya menggunakan “kemahiran” dan “pengalaman” anda hanya untuk menjaga nyawa golongan tertentu semata tetapi membiarkan askar-askar kita bergadai nyawa menaiki NURI yang wujud di zaman foto hitam putih lagi".“Adakah soal keselamatan tidak begitu dipentingkan sehingga proses ‘penyolekannya’ diteruskan walaupun bahan solekan keatasnya akan menjadi bebanan keatas avionik system”.

"Mungkin askar tidak angguk kepala tetapi mereka yang dikatakan ‘berpengalaman’ dan ‘berpengetahuan’ tidak memandang permohonan dan penerangan mereka untuk menukar NURI ini".“PTD seharusnya menerima cadangan dari orang yang berpengalaman untuk menukar NURI kepada helicopter yang lebih bertenaga dan berkuasa enjinnya supaya tidak semput bila mendaki altitude yang tinggi, yang mempunyai FLIR & NVG, yang mempunyai SATCOM, powerful weather radar,terrain following radar, TACAN & GPS yg updated dan sebagainya.”

“PTD tidak seharusnya menunjukkan ke’elitan’ mereka jika ada proposal untuk menukar NURI kononnya menjimatkan duit rakyat dengan mencantas proposal Syarikat A berbanding menghabiskan duit rakyat untuk XYZ Inc yang memang mengarut proposalnya. Tetapi mengapa proposal mereka juga yang diterima? Ada apa-apa kah?” “Saya bimbang adakah NURI ini menjadi Lubuk Emas sesetengan pihak contohnya bagi projek Installation of Auto Hover System yang belum tentu siap setelah bertahun dilaksanakan maka khidmat NURI dipanjangkan? Mungkin khidmat ini akan dipanjangkan memandangkan hanya tidak sampai 50% NURI yang telah di 'upgrade' itu siap sepenuhnya.”


Quote-quote yang lain


“PTD tidak seharusnya memperjudikan nyawa anak watan sendiri. Daripada membuat projek membazir di MINDEF lebih baik gunakan wang cukai rakyat untuk membeli helikopter baru. “

“Mereka ini golongan yang suka hidup senang-lenang. Bila membeli peralatan pertahanan maka mulalah bising, membazir kerana tak pentingkan pendidikan, social dan sebagainya. Tetapi apabila apa jua kemalangan yang melibatkan anggota tentera dan kelengkapannya mereka diam sahaja.”

“Think tank di Mindef adalah budak-budak PTD sahaja, bukannya top bras general! Top brass generals hanya boleh cadangkan aje....tetapi yang luluskan adalah PTD yang baru tak sampai 10 tahun berkhidmat, atas lagi daripada generals di MINDEF dan juga di TREASURY.....”

“Mereka (decision and policy maker) kalau berlaku sesuatu kegagalan atau musibah tidak tahu untuk rasa bersalah; so jangan harap Malaysia akan jadi negara maju. Mentaliti Negara maju kalau salah, u bertanggungjawab, bukan membisu.”

“Yang menjadi masalah ialah requirement TUDM tidak diendahkan. Sepatutnya kena ikut requirement TUDM, mereka berpengalaman, yang hands-on pasal equipment dengan requirement dan sebagainya, bukannya dengar PTD yang tidak mempunyai kemahiran dalam membuat decision. Mereka hanya tahu mengarah dari membuat kerja.”

“Perlantikan PTD wajar dikaji semula, kalau ikut sejarah rakyat kita dihantar ke UK selepas negara merdeka menjadi PTD untuk memimpin atau membaik pulih pentadbiran negara pada akhir 50 an. Jadi tiada relevanya pada masa sekarang, jawatan PTD nih diwujudkan lagi memandangkan semua pegawai di peringkat pengurusan dan profesional dari jabatan masing-masing mampu memimpin jabatan sendiri. Ini lebih baik daripda import orang luar yang mentadbir di jabatan yg dia sendiri tidak tahu usul pangkal”.

“So, what else in the world can shock u, when u've found out a PTD fullers who's only 4 years in service is more higher rank then a lieutenant colonel, who had serve the forces for more then 25 years..? This is reality in MINDEF!!!!!”


rujukan: cari.com.my~thread military~isu NURI