Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Monday, June 11, 2007

Apa Khabar Cikgu?

Sudah hampir setengah bulan PTD memulakan tugas di setiap Jabatan Pendidikan Negeri (JPN). Guru-guru yang berkenaan telah mula dipindahkan ke unit lain bagi memberi ruang kepada PTD yang akan mengambilalih tugas-tugas yang dikatakan tidak termampu dibuat oleh guru. Maka dengan 'gembira' guru-guru terlibat mencari kotak-kotak untuk berkemas kerana tempat tersebut bukan lagi milik mereka.Teman sekadar mengucapkan selamat bertugas kepada PTD di JPN dan kepada guru yang telah digantikan dengan PTD bolehlah cuba mencari kelainan dengan tugas baru dengan lapang dada. Cuma Teman tidak dapat merasai atau menggambarkan perasaan guru-guru tersebut. Apa yang Teman harapkan supaya guru tidak mengulangi sejarah yang telah tercatat di Kementerian Pertanian (sekarang ini Industri dan Asas Tani) dan Kementerian Kesihatan seketika dulu.

Jika diimbas sejarah tersebut ianya agak tragis. Penangan yang dikenakan oleh pegawai tani dan para doktor kepada PTD meninggalkan kesan yang begitu mendalam kepada mereka yang telah melaluinya sehinggakan PTD terpaksa memohon dicerai dengan talak 3 dari kemeterian berkenaan meskipun pada mulanya dialah yang masuk meminang dan kuasa talak ditangannya! Masakan tidak, dalam majlis rasmi atau sosial, PTD sering 'tercicir' atau 'terlepas pandang' sedangkan tukang cuci lantai dijemput sekali menyertai majlis. Itu belum diceritakan lagi peristwa-peristiwa lain. Tak apalah, Teman tak sanggup nak cerita.Walau bagimanapun, Teman berharap sejarah biarlah menjadi sejarah. Usah diulang kembali sejarah tersebut. Biarlah ia berulang sekali sahaja. Tetapi Teman tidak terkejut jika pisang berbuah tiga kali. Sekadar tunggu dan lihat. Teman harap tidaklah ia jadi begitu.