Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Monday, May 28, 2007

PTD Perlu Jawab Isu Ini!

Kebelakangan ini terdapat beberapa isu yang Teman rasa berkaitan dengan dasar-dasar kerajaan yang mendapat kritikan daripada orang awam. Tentunya dasar-dasar kerajaan ini dirangka oleh pembuat dasar. Jawatan yang diperuntukan untuk membuat dasar tersebut adalah Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD). Gred PTD adalah M.

Teman sekadar kutip beberapa isu untuk dikongsi. Teman merasakan hanya PTD yang tahu dan perlu jawab isu-isu ini.

Isu 1: Diskriminasi Pengisisan Jawatan Bagi Penjawat Awam Selain M Yang Lulus PTK

Teman merujuk kepada kenyataan presiden CUEPACS, Omar Osman yang menyatakan bahawa terdapat penjawat awam yang telah lulus PTK sejak 2003 tetapi tidak dinaikkan ke pangkat yang lebih tinggi. Teman sekadar memberi contoh. kumpulan skim F yang telah lulus PTK pada 2003. Senarai nama telah keluar untuk ke gred 44 pada awal 2006 tetapi sehingga sekarang proses berkenaan terbantut atau 'dibantutkan'. Contoh kedua, pegawai di JPS dari skim J. Lulus PTK pada 2003. Hanya pada penghujung 2006 barulah jawatan ke gred 44 dilakukan. Pegawai PLV, skim J, yang lulus pada tahun 2004 tetapi sehingga sekarang masih menunggu untuk kenaikan pangkat ke gred 44. Pegawai gred DG, iaitu guru-guru kita, yang ini teman malas nak cerita sebab kesian sangat.

AKAN TETAPI SILA PERHATIKAN INI:

Pegawai Tadbir Diplomatik atau PTD, Skim M, yang mahu dikenali sebagai PTD Unggul yang Elit, mula menyertai JPA pada penghujung 2004 telah DINAIKKAN KE M44 pada 15 MEI** 2007!!!

Mari kita buat analisis. Golongan ini masuk kerja pada penghujung 2004. Untuk mengambil PTK mereka perlu sah jawatan. Proses pengesahan jawatan perlu melalui kursus induksi, peperiksaan dan sebagainya. Katakan mereka melengkapkan semua proses itu dalam masa setahun (tempoh sah jawatan antara 1-3 tahun), maka mereka akan disahkan pada penghujung 2005. Katakan pada awal 2006 mereka mengambil PTK. Result PTK paling awal akan keluar 9 bulan selepas peperiksaan. Maka pada penghujung 2006 mereka akan tahu result PTK sama ada lulus ataupun tidak. Daripada tempoh tersebut, mereka yang lulus mendapat kenaikan pangkat dalam masa TIDAK SAMPAI SETAHUN!! Wah, begitu cepat prosesnya!

Persoalannya: Adakah golongan PTD ini telah mendiskriminasikan penjawat awam selain PTD dalam isu kenaikan pangkat ini? Asalkan ianya PTD maka segalanya cepat. Asalkan ianya skim selain PTD maka ianya 'lambat'. Adakah ini disebabkan Kuota? Teman rasa tidak, Jika dikatakan kuota PTD itu banyak, skim F masih belum tepu. Begitu juga dengan skim PLV (skim J, yang masih baru). Jika begitu mengapa ini berlaku? PTD sila jawab.

Isu 2: Tony Pua:
Sektor awam tempat lambakan graduan Melayu menganggur.

Benda ini sensitif. Sensitif kerana ada perkataan 'Melayu' didalam kenyataan tersebut. Lebih lebih lagi beliau seorang cina dan lebih-lebih lagi beliau dari parti pembangkang. Akan tetapi Teman lebih realistik dalm perkara ini. Cuba kita perhatikan pengambilan penjawat awam dalam setahun yang mana
Teman juga berpendapat bahawa pengambilan yang terlalu banyak itu membayangkan kerajaan telah menolong mereka yang tidak dipandang oleh sektor swasta yang jika dibiarkan bakal menyakitkan mata memandang.

Tetapi dalam keseluruhan pengambilan tersebut, adakah ia merangkumi kesemua skim dan seimbang? Sudah tentu tidak.
Kebanyakannya dari jurusan yang tidak memerlukan banyak kapasiti otak untuk berfikir semasa di universiti. Lalu untuk diserapkan ke skim yang khusus tidak boleh kerana mereka ini tiada kemahiran contohnya IT, Kejuruteraan, Sains dan lain-lain. Maka hanya PTD sahaja pilihannya. Statistik pengambilan PTD dalam setahun adalah antara 200-300 orang setiap pengambilan. Cuba bandingkan dengan pengambilan J yang terbaru di Jabatan Pembangunan Kemahiran dan Jabatan Tenaga Manusia dalam bulan Mei. Hanya 24 orang sahaja untuk kedua-dua jabatan. Tetapi Teman dimaklumkan jawatan kosong untuk J ini masih banyak kerana baru mendapat kelulusan perjawatan. Adakah diskriminasi berlaku lagi? Ataupun sememangnya kekosongan J itu 'perlu' dan kekosongan M sebenarnya 'tidak perlu' tetapi terpaksa dibuat 'perlu' bagi menolong golongan tersebut?

Walaupun begitu, Teman tidak mempersoalkan kerajaan dalam hal ini. Baguslah jika kerajaan menyediakan peluang kerja kepada orang ramai tetapi biarlah ianya tidak membazirkan wang pembayar cukai untuk diberikan kepada mereka yang tidak sepatutnya. Teman percaya masih banyak skim selain M yang masih kosong.

Bagaimanapun Teman masih terbayang-bayang akan kata-kata seseorang di IPTA tentang PTD ini. Beliau menyatakan lebih awal dari Tony Pua tetapi ianya tidak secara rasmi. Rujuklah post Teman sebelum ini "PTD dulu dan PTD Sekarang" pada 23 April 07.

Cukuplah dua isu dulu untuk PTD jawab. Kita menyusul dengan isu lain selepas ini.
** telah diedit. tarikh asal ialah 15 JUN diedit kepada 15 MEI. maaf atas ralat tersebut.