Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Monday, May 7, 2007

Selaras atau semak...?

Dua perkara yang berbeza...pelarasan gaji dan semakan gaji.

Akhirnya tanggal 7 Mei 2007, Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan bahawa kerajaan bersetuju untuk menaikkan gaji kakitangan awam seperti yang dituntut oleh Cuepacs. Walaubagaimanapun kiraannya atau maklumat terperincinya akan bergantung kepada JPA.

Sesuatu yang menarik untuk diperhatikan mengenai perkara ini.. Pada akhir April, Cuepacs mengumumkan bahawa berdasarkan kepada laporan internet dan sumber-sumber maklumat Cuepacs sendiri terdapat kemungkinan bahawa kerajaan (JPA) akan membuat keputusan secara 'pukul rata' bagi kenaikan gaji. 'Pukul rata' ini bermaksud membuat pelarasan gaji dan bukannya semakan gaji seperti yang dituntut. Kemudian pada awal Mei, KPPA memberitahu bahawa semua maklumat tersebut khabar angin dan menasihatkan Cuepacs jangan melatah dengan berita dari internet.

Dan akhir sekali pada 7 Mei, PM telah memberikan reaksinya kepada media mengenai perkara berikut. Apa yang ingin dibangkitkan oleh Cuepacs sebenarnya ialah untuk mendidik sektor awam bahawa yang diperjuangkan bukannya kenaikan gaji tetapi semakan gaji.

Berdasarkan kepada scenario-scenario sebelum ini, pihak JPA sentiasa mengambil jalan mudah dengan memberikan pelarasan gaji dan bukannya semakan gaji. Ini mungkin berlaku kerana JPA mungkin kurang kepakaran untuk membuat semakan gaji, kurang rajin melakukan yang terbaik, atau hanya mementingkan agenda golongan tertentu sahaja.

Di dalam kekurangan kepakaran ini, umum mengetahui bahawa JPA merupakan bahagian polisi 'human resource' di dalam kerajaan. Secara logik akal, bahagian 'human resource' ini akan membuat segala urus tadbir berkaitan 'HR' dan tentunya menjadi pusat rujukan kepada semua kakitangan awam sehinggakan kementerian-kementerian lain dinasihatkan mewujudkan 'mini JPA' di kementerian masing-masing.

Namun kemusykilan mula timbul apabila berlaku banyak kepincangan di dalam dasar-dasar 'HR' yang dibuat JPA. Sendiri buat dasar dan kemudian sendiri ubah dasar... inilah yang berlaku dengan JPA sejak akhir-akhir ini. Perkara yang tidak pernah di dengar seperti BTNP mula kerap didengar.

Sebenarnya JPA tiada kepakaran di dalam membuat dasar berkaitan 'HR'. JPA hanya organisasi yang mengurus operasi 'HR' sahaja. Ini perkara biasa...perkara enteng dan ramai yang mampu memikul tanggungjawab tersebut. Tidak ada apa-apa yang istimewa dengan JPA. Jika JPA mempunyai kepakaran, tentu JPA tidak melantik sebuah entiti swasta untuk menjadi konsultannya dan menasihatkannya tentang 'HR' bagi organisasi kerajaan. Namun hasil kajian entiti swasta ini tidak diumumkan dan masih menjadi tandatanya.

Dengan perkembangan ini, keyakinan saya untuk melihat semakan gaji kakitangan tidak tinggi. Saya bersetuju dengan Zulkifli Abdullah bahawa semakan gaji merangkumi skim tangga gaji, semakan skim perkidmatan, elaun, kenaikan pangkat serta segala perkara berkaitan 'HR'. Jika bersandar kepada semakan gaji, mungkin skim yang berbeza mendapat kenaikan gaji yang berbeza, skim-skim sedia ada dirombak dan dikaji semula, prospek kerjaya dan kenaikan pangkat dikaji semula, latihan dalam perkhidmatan diperkasa dan elemen produktiviti dimasukkan sebagai teras.

Adakah perkara ini juga di dalam 'pertimbangan aktif' JPA? Saya kurang yakin kerana JPA mempunyai kepakaran yang amat terhad di dalam perkara ini. Jika begitu kita tentunya ingin tahu apakah keputusan JPA di dalam perkara ini. Sama-sama kita nantikan kesudahannya.