Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Wednesday, April 4, 2007

Beri saja latihan seakan DPA kepada skim Pengurusan dan Profesional

Akhbar utusan hari ini menyiarkan SMS dan Emel bantah dan juga sokong kemasukan PTD ke JPN. Saya petik daripada utusan tentang modul latihan yang diberikan kepada bakal PTD dalam kursus DPA. Modul ini telah dihantar oleh seorang M41 yang menyokong kemasukan PTD ke JPN.

"Pegawai Tadbir Diplomatik telah dilatih secara intensif melalui Diploma Pengurusan Awam dengan pendedahan kepada pelbagai bidang seperti Pengurusan Organisasi dan Sumber Manusia, Hal Ehwal Antarabangsa, Kewangan, Perolehan dan Pembangunan, Undang-Undang, Pengurusan Acara, Protokol dan Etiket Sosial, Ekonomi, Pentadbiran Tanah dan Daerah, Keselamatan Negara, Teknologi Maklumat dan banyak lagi, termasuk latihan teori dan praktikal di Maktab Polis Kuala Lumpur, Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (Pulada), Outward Bound School Lumut dan juga Institut Bomba dan Penyelamat Malaysia, Kuala Kubu Baru. PTD juga sepanjang tempoh latihan telah diserapkan dengan pelbagai budaya positif serta profesional, termasuklah penanaman sifat-sifat murni dan berintegriti."

Baiklah, ini adalah pandangan saya. Daripada jumlah skim perkhidmatan awam yang saya nyatakan sebelum ini, (sila rujuk post saya yang pertama), hanya skim B (bakat dan seni), R (mahir/separuh mahir), X (penguatkuasa maritim), Y (polis) dan Z (tentera) sahaja tidak tergolong dalam skim Pengurusan dan Profesional. Ini bermakna skim-skim lain telah dinyatakan oleh DASAR sebagai layak untuk mengurus dan mentadbir. PTD tidak boleh menafikan ini. Berapa puluh ribu duit rakyat telah dihabiskan untuk membuat dasar ini maka seharusnya PTD mesti menerima hakikat bahawa skim lain juga layak mengurus dan mentadbir.

Cuma persoalannya, kenapa PTD selalu membangkitkan isu mereka mendapat latihan yang "cukup sempurna" iaitu DPA dan menjadikan mereka "ultra" didalam perkhidmatan awam?
Tidak bolehkah mereka yang tergolong dibawah skim Pengurusan dan Profesional ini mendapat latihan sama seperti PTD, dengan menggunakan modul dan teknik yang sama serta tempoh yang sama dan juga memperolehi DPA yang sama taraf apabila sampai masanya untuk dinaikkan pangkat? Dengan ini tidak timbul isu siapa yang pandai mengurus atau tidak. Tambahan lagi mereka yang sudah sampai masa untuk diberi tanggungjawab yang lebih tinggi dalm kes ini guru, sudah mempunyai pengalaman yang lama dalam selok belok pendidikan negara. Ditambah lagi dengan kemahiran pengurusan yang boleh dibuat sama seperti DPA menjadikan mereka lebih-lebih terlayak daripada PTD yang tida pengalaman langsung itu.


Maka jelaslah agenda PTD hanyalah untuk meluaskan empayar mereka demi kenaikan pangkat yang cepat. Mereka akan terus mengejar pangkat itu demi kepentingan diri dan PTD sahaja tetapi bukan untuk negara dimasa yang sama mengambil kesempatan diatas kelemahan orang lain. Percayalah masih ramai PTD di luar sana yang masih berlegar-legar mencari tempat yang boleh diduduki dan ketua mereka sedang memerah buah fikiran bagaimana dan dimana untuk menyelitkan PTD Junior ini!