Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Tuesday, April 3, 2007

Kesatuan Guru Sebulat Suara Tolak PTD

Akhbar sekarang ini sedang memainkan isu PTD vs JPN. PTD kelihatan sedang berusaha untuk mendapat tempat di JPN manakala pihak JPN bertungkus lumus mempertahankan hak guru-guru. Dalam kekalutan tersebut muncul pula CUEPACS yang nyata lebih berpihak kepada pihak guru. Nampaknya bukan sekali PTD ditolak oleh kesatuan guru. Sebelum ini pun pernah terjadi begitu. Malah bukan sahaja kesatuan guru yang cuba mengekang pencerobohan PTD tetapi mereka yang berada dibidang perkhidmatan perubatan juga pernah menyuarakan pendapat yang sama ketika PTD cuba membuat provokasi melalui media massa untuk memasuki sektor perubatan seketika dahulu. Terdapat juga silent protes terhadap PTD yang menceroboh skim J di JKKP, KSM yang mana perlantikan TKP dari golongan PTD dilihat mencantas perjalanan karier J yang sememangnya lebih parah lagi berada dalam skim perkhidmatan tertutup (close service) di Jabatan berkenaan. Jadi cuba bayangkan bagaimanakah skim J close service ini terpaksa menunggu bertahun tahun malah puluhan tahun untuk beranjak satu tangga keatas sahaja berbanding PTD yang melonjak 2 tangga dalam tempoh 5 tahun! Amat tragis!

Seharusnya mereka yang terlibat secara langsung dengan dasar-dasar PTD cuba merenung apa yang tidak kena dengan dasar mereka. Mereka seharusnya melihat dan mempersoalkan mengapa skim mereka tidak disukai ramai. Adakah ia berpunca daripada dasar itu sendiri atau corak pentadbiran PTD ataupun faktor dikalangan individu itu sendiri? Perbincangan terhadap iu-isu ini haruslah berlandaskan kepada fakta dan konklusi yang tepat supaya semua akan dapat manfaat daripadanya.

Tidak perlu diperbincangkan sama ada seseorang itu dapat menjadi pengurus yang baik dari segi pentadbiran, kewangan dan sebagainya melalui ilmu yang ada pada diri masing-masing. Kebolehan boleh jadi objektif dan kadangkala subjektif. Sebagai contoh ada orang yang mengambil jurusan perniagaan dan lulus dengan cemerlang tetapi rugi dalam perniagaanya. Ini adalah fakta. Ada orang yang hanya kelulusan SPM tetapi menjadi jutawan. Ini pun adalah fakta. Bill gates adalah seorang yang gagal dalam pelajaran tetapi amat berjaya dalam perniagaan dan menjadi pengurus, pentadbir, tokeh, boss, dan lain-lain kepada beratus pejabatnya. Fakta yang sahih.

Oleh itu kenapa harus diperdebatkan seorang guru tidak mampu menjadi seperti seorang PTD. Jika PTD dilatih untuk mentadbir, tidak bolehkah guru diberi latihan seperti mana PTD bagi mencapai matlamat untuk mentadbir tersebut. PTD pun hanya menjalani latihan 6 bulan sahaja. Tidak semenstinya malah mustahil untuk menjadi seorang pentadbir yang baik dengan hanya 6 bulan tersebut. Jadi guru-guru yang difikirkan layak dan memenuhi syarat untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi bolehlah diberi latihan seperti PTD. Ini jika PTD itu memikirkan bahawa latihan atau asuhan itu yang menjadikan mereka seorang yang perfect. Selesai masalah bukan? Advantage lagi ialah guru-guru yang dah ada pengalaman dan ditambah pula dengan kursus 6 bulan sebijik macam PTD. Itu sudah lebih tinggi darjatnya daripada PTD yang hanya 6 bulan berkursus dan tiada pengalaman mengajar? Bukan begitu? Sememangnya begitu.

Kesimpulannya janganlah menafikan hak orang lain yang berkebolehan untuk mentadbir. Percayalah bukan PTD sahaja yang mampu mentadbir. PTD juga banyak kelemahannya. Jika tidak, sektor kerajaan tidak akan sinonim dengan kelembapan mentadbir dan birokrasi serta ketidakcekapan penyampaian. Mayarakat tidak pula berkata sektor perguruan lembap!!