Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Wednesday, May 9, 2007

Tahniah kepada Skim F di JPA..

Assalamualaikum...

Mungkin belum terlambat untuk saya mengucapkan tahniah kepada Bahagian Teknologi Maklumat JPA kerana pengarah bahagian tersebut telah dinaikkan grednya kepada JUSA C dari F54. Perubahan gred ini adalah perubahan diatas kertas perjawatan JPA bagi bahagian tersebut bermula 1 April 2007. Kenapa saya beria-iya mahu mengucapkan tahniah ini? Bukankah kenaikan gred itu adalah suatu yang biasa sahaja?

Tidak. Kes ini adalah tidak biasa. Perubahan kertas perjawatan bahagian tersebut tidak diberikan secara kebiasaan. Ia diberi setelah bahagian tersebut bangun memperjuangkan haknya dan melalui satu proses yang panjang. Cuba bayangkan dalam 10 bahagian JPA termasuk INTAN, hanya bahagian Teknologi Maklumat sahaja yang pengarahnya bergred 54. Bahagian yang lain, pengarahnya adalah JUSA. Jika dikatakan bebanan bahagian tersebut tidak setara dengan Bahagian-Bahagian lain (sebab itu grednya adalah 54 sahaja), maka kenapa diberikan tarafnya sebagai satu Bahagian?. Tidakkah memadai ia dijadikan satu unit yang mana jawatannya tertingginya adalah gred 54 sahaja?

Jika bukan begitu, iaitu dengan mengambil kira bebanan pengarah semuanya sama, maka mengapa dan kenapa Pengarah Bahagian lain adalah JUSA dan Pengarah Bahagian Teknologi Maklumat adalah 54? Adakah kerana Pengarah bahagian lain semuanya daripada skim M tetapi bahagian teknologi maklumat daripada skim F? Jika jawapan kepada persoalan itu adalah "ya" maka keperluan untuk meminda dasar yang dibuat oleh golongan M adalah ditahap kritikal. Ini kerana kita tidak mahu melihat golongan bukan M didiskriminasi dengan begitu ketara.

Itu yang berlaku di JPA. Kita tidak tahu apa yang berlaku di tempat lain. Mungkin ada tetapi kesedaran untuk menuntut hak yang saksama masih ditahap yang rendah. Sebagai contoh, pegawai daerah dan jurutera daerah. Walaupun tanggungjawab mereka adalah menjaga satu daerah tetapi gred mereka berlainan. Maka timbul persoalan yang sama. Adakah kerana jurutera itu skimnya adalah J manakala D.O itu skimnya M, maka cukuplah J itu diberi gred 41 sahaja dan M pula mesti diberikan gred 54? Begitu tinggi jurang tersebut! Mungkin ada sesiapa yang ingin beri komen. Silakan.

Berbalik kepada isu asal, maka wajarlah apa yang berlaku di JPA dijadikan contoh untuk skim lain supaya memastikan hak masing-masing tidak dicabuli dan mendapat keadilan yang sewajarnya. Sekali lagi tahniah kepada Bahagian Teknologi Maklumat JPA diatas perjuangan anda dan anda telah membuktikan bahawa dasar yang dibuat olah M menimbulkan persoalan iaitu adakah M mementingkan golongan mereka sahaja?

Apa itu skim M??? Sendiri mau jawab lah...! Adios...

No comments: