Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Saturday, May 19, 2007

Selamat Hari PTD atau PTD Hari-Hari Selamat

Para-para guru baru sahaja merayakan Hari Guru pada 16 Mei lepas. Bersempena dengan Hari Guru tersebut, Yayasan Tun Hussein Onn telah diwujudkan dengan dana RM200 juta + RM100 juta yang telah diperuntukkan untuk kemudahan para guru. Beberapa jawatan baru untuk guru juga telah diwujudkan dan kemudahan bagi guru-guru di pedalaman untuk menyambung pelajaran diperluaskan. Ternyata status guru sebagai profesion yang mulia perlu dipertahan.

Namun begitu, masih ada pihak yang ingin meloloskan diri di dalam lingkungan guru-guru tersebut. Telah jelas dan terang lagi bersuluh bahawa kemasukan PTD ke dalam JPN amat tidak dialu-alukan oleh guru-guru. Kepada yang berkhidmat di perkhidmatan awam, akan amat memahami mengapa kemasukan PTD ini ditolak mentah-mentah oleh para guru. Bukan semata-mata kerana jawatan, tetapi terdapat pelbagai sebab lain yang mendorong perkara ini berlaku. Oleh yang demikian, sehingga ke hari ini, kata putus masih belum dikeluarkan oleh pihak yang berkenaan mengenai kedudukan perkara ini.

Difahamkan bahawa PTD-PTD baru untuk mengisi jawatan di JPN telah pun dilantik oleh JPA pada awal bulan 3 tahun 2007. PTD-PTD baru ini sedang ditempatkan di Kementerian Pelajaran sementara menunggu keputusan dibuat. Tindakan melantik secara tergesa-gesa oleh pihak berkenaan tanpa menunggu keputusan lanjut daripada kerajaan amat mendukacitakan. Seolah-olah pihak berkenaan tidak sabar-sabar lagi untuk meluaskan empayar mereka ke JPN.

Apapun PTD tentunya tidak risau kerana walauapapun terjadi, mereka akan kekal berdiam diri dan diselamatkan.

Untuk melihat pada isu terkini yang berkaitan, kita tidak perlu pergi jauh. Isu kebocoran parlimen merupakan satu contoh. Menteri yang berkaitan telah menyatakan bahawa Parlimen tidak mempunyai kakitangan yang mahir dalam bidang teknikal. Maknanya tiada jawatan teknikal (tiada keperluan agaknya).

Mengapa tidak ada kakitangan teknikal tersebut? Kerja siapa yang patutnya mewujudkan kakitangan itu? Siapa yang membuat perjawatan? Siapa yang meluluskan perjawatan?

Melalui laporan akhbar, kerja-kerja penyelenggaraan adalah dibawah pengurusan Parlimen sahaja. Wah, hebatnya mereka ini... Siapa pula yang duduk di pengurusan Parlimen? Pengurusan Parlimen diketuai oleh Ketua Pentadbir dan tidak syak lagi, golongan PTD yang menduduki jawatan ini. Memandangkan PTD merasakan bahawa merekalah yang terbaik (kerana selama 6 bulan berkursus mereka diwar-warkan merekalah yang terbaik) maka profesional lain tak perlu ada. Walaupun parlimen berkaitan dengan perundangan, pengamal undang-undang pun tidak layak di kerusi berkenaan.

Maka, masalah tiada penyelenggaraan berlaku kerana yang pakar tidak diletakkan pada tempatnya. Ini masalah polisi perjawatan. Mudah dan 'simple'. Tak perlu gaduh-gaduh. Sekali lagi PTD akan diselamatkan.

Saya percaya selepas ini, demi mengambil hati semua orang, beberapa jawatan akan diwujudkan. Tentunya jawatan ini hanya jawatan bawahan sahaja kerana walau apapun terjadi, jawatan tersebut tidak boleh lebih dari PTD atasan. Sekali lagi PTD yang selamat.

Selamat Hari PTD semoga PTD Hari-Hari Diselamatkan.

No comments: