Buat pembaca budiman...

Coretan kami bukan sekadar untuk dipandang tetapi difikirkan.. Kami sekadar menegur cuma.. Jika ada yang terluka maka ampun dipinta..

Monday, April 2, 2007

Guru Tolak PTD

Tahniah kepada para guru-guru kita (termasuk bekas guru) kerana bersatu dan sedar akan bahayanya dengan kemasukan PTD ke dalam organisasi mereka. Kekhuatiran guru-guru ini ada asasnya.

Ini berdasarkan kepada iltizam PTD itu sendiri untuk memastikan agenda-agenda mereka tercapai. Ini dapat dilihat apabila pengurusan di peringkat kementerian telah tetap dimonopoli oleh para PTD. Cuba selidiki setiap kementerian... tidak ada yang layak untuk duduk di kerusi pengurusan atasan kementerian jika anda bukan PTD walaupun anda telah 30 tahun berkhidmat di kementerian tersebut. Orang lain yang tidak tahu apa-apa akan masuk dan menjadi ketua anda.

Memandangkan agenda menguasai kementerian telah tercapai, langkah seterusnya ialah dengan mencari jalan untuk memperluaskan empayar. Perluasan empayar di Kementerian Kesihatan telah dijalankan.Perluasan empayar yang terdedah di media ialah melalui JPN. Golongan ini melihat bahawa terdapat peluang untuk menguasai bidang pelajaran dan mahu memulakannya dengan Jabatan Pelajaran Negeri.

Ini hanya merupakan langkah pertama, langkah seterusnya ialah melalui peringkat daerah (PPD). Jika ini berlaku, para guru-guru yang berjumlah ratusan ribu itu tentu akan kehilangan peluang kenaikan pangkat memandangkan jawatan tersebut akan diisi oleh PTD. Sudahlah para guru nak naik pangkat terpaksa menunggu 10 tahun (dan lebih) kini terpaksa pula menyerahkan jawatan tersebut kepada orang lain bagai melihat tikus membaiki labu.

Walaubagaimanapun, isu ini diharap membuka mata kerajaan agar menyemak semula sistem dan struktur perjawatan di perkhidmatan awam secara keseluruhannya.

No comments: